Jdi na obsah Jdi na menu
 


O obci

Obec Žopy se rozkládá v čarokrásné scenérii Hostýnských vrchů na rozhraní hornatého Valašska a úrodné Hané,na úpatí 546 m vysokého kopce Lysina.Celou délkou vesnice protéká z blízkého pohoří potůček Žopka ,vlévajícího se po krátké pouti do říčky Rusavy.

    Dominantní střed obce tvoří čtvercová náves ,které vévodí starobylá zvonice,památný kamenný  kříž a útulná hospůdka.Katastrální území se rozkládá na ploše 520 hektarů a spadá do mikroregionu Holešovsko,které je součástí Zlínského kraje.

   Žopy patří k nejstarším obcím na Moravě. Už název obce, na rozdíl od okolních obcí, pochází ještě z předslovanských dob. V okolí žili, jak dokládají bohaté archeologické nálezy, lidé už ve střední době kamenné (mezolitu) i v obdobích následujících. První  písemná zmínka o obci pochází z listiny olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka, datované do roku 1141, případně 1131, kdy byly Žopy majetkem probošství sv. Václava v Olomouci. V roce 1272 udělil Žopy olomoucký biskup Bruno ze Schaumburka v léno Jindřichovi z Přílep. Žopy pak zůstaly biskupským manstvím (olomoučtí biskupové je udělovali v léno drobným šlechticům, kteří jim za to platili určitý nájem a poskytovali různé služby, zejména sloužili v biskupském vojsku). Řada drobných šlechticů se psala ze Žop, takže lze předpokládat, že zde byla tvrz, jejíž umístěné ale zatím neznáme. V roce 1569 získal žopské léno Jan Podstatský z Prusinovic, který Žopy připojil ke svému rymickému panství. Po Podstatských získal Žopy s Rymicemi Václav Nekeš z Landeka, který je prodal roku 1591 Karlu staršímu ze Žerotína a na Holešově a tak se staly součástí holešovského panství až do poloviny 19. století. Čistě zemědělský charakter obce doplnilo otevření obecního lomu v roce 1885. Od roku 1860 vyráběl z kvalitního jílu na katastru obce ručně cihly holešovský stavitel Ferdinand Rosa a od roku 1892 Emanuel Bača. Podnikavý žopský učitel Karel Ambrož utvořil v roce 1911 akciovou společnost, která na nalezišti jílu postavila moderní cihelnu se strojovým vybavením, která pracuje dodnes a v současnosti vlastní 30 hektarů pozemků s denní produkcí 30 000 kusů plných pálených cihel a zaměstnává v letní sezoně až 40 pracovníků.   

    Svěží vzduch,klid a krásná příroda láká občany k turistickým vycházkám do hostýnských vrchů a návštěvě rekreačních zařízení na Rusavě.

    Spokojenost 550 obyvatel Žop doplňuje dobrá vybavenost a infrastruktura obce ,ve které nechybí kulturní a sportovní zařízení pod lesem,tenisové kurty s víceúčelovým hřištěm u budovy Osadního výboru.

    Za neoddělitelnou součást obce ,lze také považovat rozsáhlou zástavbu 72 rekreačních chat,které řadí Žopy mezi největší rekreační oblast v okolí.

 

    Proto zveme všechny zájemce o pěší turistiku i bikekrosaře aby do naší malé vesničky zavítali.

 

 

 

 

Mapa Obce Žopy: zde

GPS souřadnice: 49°19'58.444"N, 17°36'38.603"E

 

Letecká fotografie obce Žopy                                                         zopy_zhora_mini.jpg
Video - pohled na Žopy z letadla

 

wm_player11.jpg 

 

 

skola.jpg